Van pár olyan étel, ami biztosan nem az étkezések szupersztárja és főszereplője, de ha nincsen belőle otthon, akkor sokszor érezhetjük a hiányát. Ha jól belegondolunk, az örökös „legjobb mellékszereplő” díja lehetne az övék, mert nélkülük pont az a kis plusz hiányzik, amitől egy étkezés igazán jó lehet.

Nekem ebben a ligában játszik a mustár is, aminek számtalan variációja létezhet, és baráti áron otthon is kikutyulhatjuk magunknak.

És ha a hulladékcsökkentés felől indulunk, rájöhetünk, hogy nagyon sok olyan dolog van, amit tényleg nem nagy fáradtság otthon összedobni, egyedi, családi ízeket kreálhatunk és munkánk járulékos nyeresége, hogy nagy valószínűséggel kevesebb szemetet is viszünk haza csomagolás formájában.  Ami azért hatalmas fegyvertény. Mert egy ideje azzal is számolok, hogy mennyit kell bíbelnem otthon a szemetemmel, hiszen szelektíven gyűjtöm, a megfelelő helyre szállítom, nem csak simán landol minden egy mozdulattal a kukában.

A bolti mustárral általában nincsen amúgy semmi olyan komolyabb gond, amiért nem lenne javasolt megvenni, ez a recept inkább akkor lehet izgalmas, ha kedvünk van eltérni a gyári generálízketől. És nem utolsó sorban kicsit megbolondítva, egy szép üvegben már csodás gasztro-ajándék is lehet.

  • 10 dkg mustár por
  • 1 tk kurkuma
  •    1 dl almaecet
  •    2 dl almalé – lehet víz is
  •     kevés méz ízlés szerint
  •    
  •    bors

A mustárporhoz adjuk hozzá a kurkumát – elhagyható, de ettől szép színe lesz -,  az almaecettel és az almalével, vagy vízzel keverjük ki. Ha almalé helyett vizet használunk, akkor lehet, hogy majd több mézet kell beletennünk a végén, de ez ízlés dolga. Azért fontos, hogy nagyobb mennyiséggel dolgozzunk, mert ahhoz, hogy elmenjen az ereje, melegítenünk kell, és ha túlhevül – ami kis mennyiségnél könnyen előfordulhat –, akkor megkeseredik és azt az adagot elvesztettük.

Tehát, ha kész a masszánk, tegyük fel melegedni és sűrűn kevergessük, ne engedjük, hogy odakapjon a lábos széléhez. A melegítéssel tudjuk azt is szabályozni, mennyire legyen erős. Ha kész és kissé már lehűlt, tegyük bele a mézet és sóval, borssal ízesítsük.

Ez az alaprecept, ezt aztán turbózhatjuk kedvünk szerint. Mehet bele fokhagyma, egyéb fűszerek, tárkony, ha több mézet teszünk bele, mézes mustárt kaphatunk, ami jól állhat a csirkének, és bizonyos halaknak is. Ha kevésbé édeskésre készítjük, a húsok kiváló kísérője.

Hűtőben tároljuk.