Bár egyre inkább kezd eluralkodni a pánik koronavírus-ügyben – akármilyen meglepő is- ez a járvány pár fontos dologra rávilágíthat.

Régebben nem igazán kedveltem az olyan megközelítéseket, melyek arra fókuszáltak, hogy mindenből próbáljuk meg a jó dolgokat kihámozni és fókuszáljunk arra, milyen összefüggésekre világít rá egy jelenség. A koronavírussal kapcsolatos   természetesen én is követem és különböző cikkekből kezdett kirajzolódni bennem, hogy ha odafigyelünk, akkor pár fontos és megfontolandó dolog kirajzolódik.

Vigyázat, törékeny!

Talán a legelső fontos tanulság az, hogy valójában mennyire törékeny is a civilizációnk és egy vírus milyen hamar körbe tud érni a Földön. 

Csökkenő kibocsátás

Bár sejthető, hogy Kína a karantén elmúltával gőzerővel be fogja hozni a kiesést, de az legalább jól látható, hogy nagyon látványosan csökkenthető az emberi kibocsátás.

Amire tényleg jó a technika

Megnőtt az igény a konferenciahívásokra. Ebből is jól látszik, hogy nem feltétlenül szükséges annyit repkedni, hatékonyan meg lehet oldalni pár feladatot, területet felesleges kibocsátás nélkül is.

Home office

Sok munkaadó nem kedveli az olyan foglalkoztatási formákat, amikor a beosztottak nincsenek szem előtt. De szükség törvényt bont. És bár az atipikus foglakoztatási formák már eddig is terjedőben voltak, a koronavírus eltolja az arányt. 

Egyedül nem megy

Nemzetközi összefogásra van szükség. Míg Kína pillanatok alatt nagyon hatékonyan felállította a járvány kezeléséhez szükséges infrastruktúrát, Irán például már nincs ilyen szerencsés helyzetben, nem tud akkoraolyan erőforrásokat mozgósítani, mint Kína. Márpedig a globális érdek azt kívánja, hogy széleskörűen lépjenek fel a vírus megfékezése érdekében, ez viszont nemzetközi összefogás, külső segítség nélkül vélhetően nem fog sikerülni.

Nem minden ehető

Utoljára hagytam azt, amit már a járvány kitörésekor sem értettem, jelesül azt,  hogy mi a bánatnak kell olyan vadállatokat különlegeségként fogyasztani, amelyek élelmezésügyi kockázatairól vajmi keveset tudhatunk. 

“Újabb pozitív eredménye az egyébként nagyon is negatív járványnak, hogy várhatóan országszerte betiltják a vadállatok fogyasztását, árusítását és kereskedelmét, mivel a feltételezések szerint ilyen közegben került át a vírus az állatokról az emberekre.” Forrás: másfél fok