Az ecet csodálatos tisztítószer, de nem használhatjuk mindenre. Vannak olyan felületek és háztartási gépek, amiknek kifejezetten árt. 

Szuper dolog az ecet, de nem jó mindenre. Szerencsére ezekbe a helyzetekbe még nem futottam bele, de jó tudni. A mosogatógépben és mosógépben való használatát is vitatják, ebben sajnos nem tudok dönteni. Mosogatógépben nem használom, mosógépben igen, de módjával és eddig még az elmúlt tíz évben nem volt gond a mosógépemmel.

És íme a lista, mit nem érdemes ecettel tisztítani: 

1. Kőből készült munkalapok

A sav és a kő – mint például a márvány, a gránit és a szappankő – nem barátok. A savas dolgok megmarják a kőfelületeket és tompítják az addig csillogó-villogó konyhapult fényét. Sose használjunk ecetet a kőből készült munkalapok tisztításához. Ha bármilyen savas folyadékkal a felületre csöppenne, azonnal le kell takarítani.

2. Vasalók

Olvashattunk már olyan tippeket, hogy a vasaló tartályának vízkőmentesítéséhez is jó az ecet. Sajnos viszont a savas folyadékok roncsolhatják a fűtőelemet. Mindenképpen érdemes a háztartási gépek használati utasítását átböngészni, és az abban leírtakat betartani. 

3. Fa bútorok és padló

Az ecet “megeheti” a fa bútorok és padlók felületét, amitől rendkívül csúnya és fénytelen lesz a felületük. Fára csak olyan tisztítószert alkalmazzunk, amit kifejezetten hozzá ajánlanak.

4. Zsírfoltok

Úgy tűnhet, hogy a zsírt az ecettel is hatékonyan eltávolíthatjuk az edényekről és a konyhai felületekről. Ám a zsír sokkal jobban reagál az alkáli tisztítószerekre, mint például a szódabikarbóna. 

5. Képernyők

Az ecet az ablakot kiválóan tisztítja, de a technikai kütyük képernyőjére közel sincs jó hatással. A savas folyadékok például teljesen tönkre tehetnek egy érintőképernyőt, semmire sem fog reagálni. Ha nagyon makacs szennyeződésekkel van dolgunk, akkor enyhén szappanos vízzel próbáljuk meg megtisztítani a tévé, telefon, tablet és számítógépek képernyőit. A Panasonic a 100:1-hez arányban történő higítást javasolja. 

6. Ha leesett a tojás

Ha összetörtünk egy tojást, azt soha ne ecettel takarítsuk fel. A sav reakcióba lép a tojássárgájával és sokkal, de sokkal nehezebb lesz feltakarítani. Mondjuk ez még soha nem jutott eszmbe, de elteszem talonba ezt a tippet is.