Talán már túljutottunk az elős sokkon és nem mindenki lisztet és cukrot vesz a boltokban, tehát mégsem kürtüskalácson fog túlélni a magyar karantén idején. Ha viszont már nagyjából átgondoltuk, miket szeretnék sütni-főzni, akkor érdemes a menüt abból a szempontból is átgodolni, hogy mi fagyasztható és mi nem, hogy abevásárolt élelmsizereket minél hatékonyabban és minél kevsebb élelmsizerhulladékkal elő tudjuk előállítani.

 

Mi fagyasztható:

Zöldség

  • sárgarépa (állaga egy kicsit szivacsosabb lesz felengedés után, de levesbe, raguba tökéletes)
  • fehérrépa
  • karalábé
  • vöröshagyma (pucolva, aprítva)
  • fokhagyma (pucolva, aprítva)
  • gomba (tisztítva, szeletelve)

Gyümölcs:

  • meggy 
  • cseresznye 
  • őszibarack 
  • sárgabarack 
  • alma, 
  • körte 
  • szilva 
  • ringló 
  • kemény sárgadinnye 
  • ribizli

Még fagyasztható, de nem lesz az eredeti az állaga kiengedés után:

  • eper
  • szamóca

Nem fagyasztható:

  • görögdinnye
  • szőlő 
  • narancs
  • mandarin 
  • grapefruit

Ezek leve és a belőlük készült gyümölcspüré fagyasztható.

Tejtermék:

  • vaj 
  • sajt
  • juhtúró

Ha nem akarunk belőle habot készíteni, akkor a tejszín is fagyasztható. A sajtot reszelve is eltehetjük, akár kisebb adagokban, a vajat szintén, darabolva is, attól függően, mi vele a szándékunk a későbbiekben.

Nem fagyasztható:

  • tejföl
  • kefír
  • joghurt

Tészta:

  • megsütött piskóta
  • élesztős tészták
  • nyers, gyúrt tészta 
  • rétestészta 
  • kész palacsinta

Olajos magvak

Ezeket mind fagyaszthatjuk, így elkerülhetjük, hogy megavasodjanak. 

Húsok:

A hús alapvetően fagyasztható, érdemes későbbi felhasználásának megfelelően lefagyasztani.

Ha pörköltnek szánjuk, akkor a felkockázott húst tegyük kis zacskókba vagy dobozkákba, ha szeletben szeretnénk kisütni, akkor kétfős adagonként fóliázzuk be. Ha pontosan tudjuk, mit fogunk készíteni belőle, akkor akár be is fűszerezhetjük fagyasztás előtt.

Fagyaszthatjuk még a főzeléket, a pörköltet, a bekevert fasírtalapot, sőt, szeletelve még a kenyeret is. Ha frissen lefagyasztjuk, akkor kiengedésnél nagyjából a friss állapotba fog kerülni, ami jobb, mint egy háromnapos szikkadt sercli.

Ami fontos: mikrózni a lefagyasztott pékárut nem szerencsés, mert könnyen kiszárad, vagy vizes lesz, vagy rögtön túl meleg (és azután szárad ki). A lényeg, hogy hagyni kell szobahőmérsékleten felengedni. Ha pirítóst szeretnénk, akkor viszont mehet rögtön a pirítóba a fagyos kenyérszelet és tökéletes lesz pirulás után. Ezzel a technikával gyakorlatilag mindig van itthon friss kenyér és nem dobunk ki megszáradt maradékot.

Mindent címkézzünk fel, hiszen elég fájdalmas matatni éjfélkor a jégszekrényben az amorf kis csomagocskák között egy nagy családi „ki ez, mi ez” vetélkedő keretében. A címkére vezessük fel, hogy mi van a csomagban és mikor fagyasztottuk le. A legjobb, ha azt is ráírjuk, hány adagnak megfelelő étel vagy alapanyag van az adott csomagban. Hasznos, ha egy külön listát még a hűtőn is vezetünk arról, hogy mi található a fagyasztónkban és ha bármit kiveszünk, a listáról se felejtsük el kihúzni. Így folyamatosan nyomon tudjuk követni élelmiszertartalékaink mennyiségét.