Most, hogy nagyon sokan tartósan a négy fal között maradtak a kicsikkel, hatalams igény van az otthoni mókákra, akikkel kicsit ki lehet kapcsolnai, le lehet kötni a gyerekeket. Ezeket a mondjuk úgy “öko”-slime-recepteket tavaly próbálgattam itthon. Mint mindig, most is őszinte leszek, azeke most nem tduják tökéletesen imitálni a a slime-ot, de az elkészítésük is jó szórakozás, és azért utána is akad élevezeti értéke. Kevésbé nyálkás, mint a slime, de folyékonyabb, mint a gyurma. Arra pedig mindenképpen jó, hogy a gyerekek más textúrákkal ismerkedjenek, illetve arra is, hogy ne irritálja tovább a sok kézmosástól kiszáradt, érzékeny kezecskéket.

Azt hihetnénk, a slime valami 21. századi találmány, de bizony slime már harminc éve is létezett.

Annak idején a távolinak tűnő Bécsből kaptam egy dobozzal. A legnagyobb menőségnek számított az iskolában ez a nyeklő-nyakló, röcögő-remegő, átlátszó vagy színes, furcsa képződmény, amit valahogy mindenki szeretett fogdosni, egyik kézből a másikba gurítani. És lám, most, harminc évvel később, újra reneszánszát éli, ráadásul nem csak a kész verzió, hanem az otthon kutyulós is. A gond csak az, hogy az alapja általában valamiféle ragasztó. Szintén alkotóeleme még a bórax is, amit azért nem biztos, hogy szerencsés gyerekkézbe adni, mert ugyan kis mennyiségben hasznos lehet bizonyos receptúrákban, de nagyobb mennyiségben, ha véletelnül túl sok kerül a kutyulmányba, akár még káros  is lehet. Jellemzően amerikai receptekben bánnak vele bátrabb kézzel, itt Európában kicsit óvatosabban kezelik.

A slime tehát jó, a slime-mal semmi gond nincs alapvetően, de tény, hogy nem egy anyukás  fórumban, információ-megosztó csoportban találkoztam azzal, hogy a gyerekek keze kiütéses lett a házi slime-tól. Nem csoda, hiszen a készítéséhez használt ragasztók sokszor elég erős szerek, és nem a bőrrel való hosszabb érintkezésre fejlesztették őket.

Szerencsére vannak ragasztó és bórax nélküli receptek is, amikkel szintén bátran lehet kísérletezni. És miután a házi slime másik vonzereje magán a végterméken túl maga a nyúlós ragacs készítése, garantálhatjuk, hogy a különböző receptek kipróbálásakor a kicsik ez iránti igényét is kielégíthetjük.

 Keményítő és joghurt

  • 3 evőkanál joghurt
  • Keményítő
  • Ételfesték

Egy tálkában mérjük ki a joghurtot és a vizet, majd kezdjük el keverni hozzá a keményítőt. Ennél a receptnél arra kell figyelni, hogy jól eltaláljuk azt a pontot, amikor a massza még nem túl kemény, gyurma-szerű, de már nem is ragad, a  joghurthoz addig adagoljuk a keményítőt míg megfelelő állagú lesz a házi slime-unk. 

Extra tipp: a céklapor kiváló ételfesték, csodás rózsaszín slime-ot lehet készíteni vele.

Kérések, javaslatok:

  • Alapvetően ebben a helyzetben nem bátorítanék senki arra, hogy az étellel játsszon, de három evőkanál joghurt még beleférhet. Válasszuk azt, aminek a lejárata közelebb van. Bár ajoghurt a lejárati idő után is jó lehet, de nem a végtelenségig.
  • Ha nincs ötthon valamelyik hozzávalód, csak ezért kérlek ne menj el vásároln, inkább írd fel alistádra és a következő bevásárlásnál szerezd be.