Évek óta sorra kerülnek a tányéromra olyan zöldségek, amelyeket vagy nem is ismertem korábban, vagy nem ápoltam velük kimondottan baráti viszonyt, de újraértelmezve már tudok velük mit kezdeni.

A paszternákot kedvenc kozmetikusom hozta a látóterembe és egészen lenyűgözött ez a semmihez nem fogható íz. Magamnak csináltam először ebédre egy pirított, mézes-gyömbéres verziót, akkor kezdtem gyanakodni, hogy ez tényleg jó lehet, amikor a férjem a maradékot az ölébe helyzet és szépen kimajszolta az edényből. Imádom a krémleveseket, ezért azt gondoltam, az lesz a következő, amivel próbálkozni fogok.

Hozzávalók:

  • fél kiló paszternák (piacokon már kapni egy pár helyen, de ha nem, simán rá kell kérdezni és lehet, hogy tudnak hozni)
  • 3-4 szem krumpli (lehet, hogy nélküle is jó, de én most így próbáltam)
  • fél szál póréhagyma
  • 2 liter alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • zsálya
  • kevés vaj

A póréhagymát felkarikáztam és a vajon megfonnyasztottam. A paszternákot megpucoltam és felkockáztam a krumplival együtt és miután megmostam őket, a póréra dobtam. Kicsit összeforgattam a csapatot a vajon, majd felöntöttem az alaplével és hozzáadtam a zsályát.

Addig főztem, amíg a krumpli és a paszternák is megpuhult, majd hozzányomtam a fokhagymát és az egészet botmixerrel pürésítettem. Lehúztam a tűzről és hozzáöntöttem a tejszínt.

A tetejére most sima kenyérkockákat dobtam, de kis parmezán chips-szel is el tudnám képzelni.

Húsmentes hétfő: kakukkfüves-fetás sütőtök birsalmával

Húsmentes hétfő: sütőtökös gnocchi fokhagymás mángolddal

Húsmentes hétfő: a világ legfinomabb édeskrumpli krémlevese