A fenntarthatósági kérdéseknek, törekvéseknek egyik igen komoly buktatója, hogy nem igazán látunk a termékek, szolgáltatások mögé.

Photo by Aaron Burden on Unsplash

Mert tűnhet valami szuper tudatosnak, zöldnek és fenntarthatónak, hiszen mondjuk például csomagolás nélküli, vagy szuperül lebomlik, de nem tudjuk, mennyit utazott, milyen körülmények között és kik állították elő.

Amit látunk, az nagyon kívánatos, de érdemes a dolgok mögé nézni – ha lehet.

Mert egyáltalán nem mindegy, hol termelték ki az adott termékhez szükséges alapanyagokat, az alapanyagok kitermelésének milyen hatása volt, hogyan szállították azokat.

És ez még csak a probléma csúcsa! A teljes életciklus elemzésének az is fontos része, hogy mi lesz egy adott termékkel, ha már nem használjuk,  mi történik vele azután, hogy kikerül a használatból? Lebomlik? A csomagolása újrahasznosítható?

Mit jelent az életciklus-elemzés? 

Az életciklus-elemzés (LCA) a termék teljes életciklusát figyelembe veszi a nyersanyag kitermelésétől, az anyag- és termékgyártástól, a szállításon és a felhasználáson át az ártalmatlanításig.  Egy termék valamennyi, környezetre gyakorolt hatását figyelembe veszik. 

A folyamat az életciklus értékelésével kezdődik. A dm Magyarorország  a TU Berlin-nel együtt megvizsgála a kiválasztott termékek teljes életciklusát, és felosztották az “életszakaszaikat”. 

A termékeket a szakértők ökológiailag értékelik a gyártástól a felhasználáson át az ártalmatlanításig. Nemcsak a CO2-kibocsátást, hanem a környezeti hatásokat is értékelik az öt környezeti területen: éghajlatváltozás, eutrofizáció, elsavasodás, nyári szmog, ózonréteg-csökkenés. 

A dm Magyarország szorosan együttműködik a gyártókkal és éghajlattal foglalkozó szakértőkkel – például a következőkkel: Fridays for Future, Scientists for Future, Plant For The Planet, NABU, Eckhard von Hirschhausen. Az életciklus-elemzések eredményei alapján a dm tovább tudja optimalizálni termékeit.

Az együttműködés eredményeként született meg a dm Magyarország Pro Climate névre keresztelt termékcsaládja.

A projektben 2019 óta a TU Berlin Műszaki Környezetvédelmi Intézete volt  a dm független partnere.  

Ahhoz, hogy lássuk, hogyan is épül fel egy termék életciklusa, nézzük meg részletesen a lépéseket.

Az életciklus-elemzés négy lépése:  

1) A cél meghatározása – Először meghatározzák, mely szakaszokat veszik figyelembe a termék életciklusában. A termékeknél minden lépést belevesznek a számításba, a nyersanyag kitermelésétől a felhasználáson át a megsemmisítésig.  

2) Életciklus-leltár – Mely környezeti hatások merülnek fel? Ennél a lépésnél feljegyzik a felhasznált nyersanyagokat és energiaforrásokat, valamint az ártalmatlanítás során keletkező hulladék- vagy CO2-kibocsátásokat. Például a WC-papír gyártása során a papírgyár energiafogyasztása, de a dm raktárba történő szállítás is hatással van az ökológiai egyensúlyra. 

3) Hatásvizsgálat – Milyen hatásokkal jár mindez a környezetre? Értékelik és összehasonlítják az egyes folyamatok talajra, levegőre és vízre gyakorolt hatását. Ezek alapján határozzák meg a célokat: a környezetsemleges dm márkájú termékek fejlesztése során csökkenteni akarják az üvegházhatású gázok kibocsátását, de természetesen a más típusú hatásokat mérséklésére is törekszenek.

4) Értékelés – Miután meghatározták az egyes folyamatok környezeti hatásait, kidolgozzák, hogyan tehetnénk azokat környezetbarátabbá, a nyersanyag kitermelésétől az ártalmatlanításig. 

A dm szeretne úttörő lenni  lenni fenntartható és klímabarát termékek területén és a környezetsemleges termékekkel érdemben szeretnének hozzájárulni a klímavédelemhez.
A fejlesztésekkel szeretnék megkönnyíteni a vásárlók dolgát, hogy valóban környezetbarát döntéseket hozhassanak, és a fenntarthatóság szempontjai könnyen és kényelmesen átültethetők legyenek a mindennapi gyakorlatba.

Érdemes figyelni tehát a dm polcain a Pro Climate termékcsaládot, valóban és tudományos alapossággal átgondolt, mindennapi használatú termékeket találhatunk benne.

A termékek 2021 áprilisától kerülnek a polcokra és az online shopba, a termékek felismerését egységes design segíti.  A Pro Climate termékek nem tartalmaznak mikroplasztikot vagy vízben oldódó, tisztán szintetikus polimereket. 

A cikk szponzorált tartalom, a dm Kft-vel való együttműködés része.