Sosem tagadtam, hogy nekem is voltak komoly hullámvölgyeim, amióta klímakérdésekkel, fenntarthatósággal foglalkozom.

A 2018-as IPCC jelentés, ami akkor elérte a média ingerküszöbét is, engem is a padlóra küldött.
Szűkölve kerestem a megoldásokat. Akkor találtam rá a kiutak.hu-ra és azon törtem a fejem, hogyan léphetnék kapcsolatba az oldal készítőivel és hogyan tudnánk támogatni egymást.

Ezt követően jutottam el Takács-Sánta András humánökológia képzésére, pont azért, hogy jobban értsem a kommunikációra érdemes fókuszokat.
És persze nem meglepő, hogy kiderült: a kiutak.hu oldal mögött álló szakembergárdának is a tagja.

Andrással készült beszélgetésemet a képre kattintva hallgathatjátok meg:

Örömmel vállaltam tehát, hogy ebben a hónapban kicsit célirányosabban is népszerűsítem az oldalt és kiemelten az “oktatás” témáját teszem most fókuszba, hiszen egész eddigi munkám szándéka is az ismeretterjesztés volt.

Nem reklámozom, de nagyon szívesen tartok előadásokat, amikor a pandémiás helyzet lehetővé teszi. A nekem legkedvesebb előadásaimat sokszor könyvtárakban tartom.

A könyveim okán gyakorta hívnak az ország különböző pontjaira, hogy elmeséljem a történetem, konkrét tippeket, ötleteket, továbblépési lehetőségeket adjak.

Legutóbb például Maglódon jártam, és látszott, hogy a nézőtéren olyan közönség és egyben közösség ül, akik a könyvtár köré szerveződnek, a könyvkölcsönzésen túl rendszeresen járnak a könyvtárba programokra.

Szívmelengető este volt, elmondtam a kis “stand up-omat” és utána még jó hosszan csak kérdésekre válaszoltam, majd beszélgettünk és beszélgettünk, ötleteket adtunk egymásnak, tudást cseréltünk.
Sok kedves mondatot kaptam már a munkám miatt az elmúlt években, de a maglódi könyvtáros szívmelengető szavai nagyon sokszor eszembe jutnak:
“Olyan jó, hogy ilyen nagyon bonyolult dolgokat el tudtál nekünk közérthetően mesélni”.

Telis-tele volt jó érzéssel a szívem, amikor eljöttem és őszintén remélem, hogy vissza fogok tudni majd térni a rendszeres előadásokhoz és többek között sok könyvtárba is ellátogathatok még.

Ugyanis hiszek abban, hogy nyitni kell, közösséget kell építeni, meg kell újra tanulnunk együttműködni egymással, meghallgatni egymást, megérteni a másikat.

A könyvtárak közösségépítő funkciója mellett eredeti szerepük miatt is nagyon kiemelt helyen vannak az életünkben. Olyan végtelen mázlink van, hogy a nagyobb lányunk nagy könyvfaló, úgyhogy anyagi csőd lenne őt mindig új könyvekkel ellátni, ezért is vagyunk tehát  jó ideje lelkes könyvtárazók.

Nem véletlen, hogy a kiutak.hu-n az “Oktatás” fül alatt a könyvtárak is kiemelt szerepet kaptak.

A konkrét tippekről EZEN A LINKEN olvashattok bővebben.

Böngésszétek az oldalt, keressetek egy olyan területet, olyan tippet, ami titeket is segít elindítani a cselekvés útján. Higgyétek el, a legjobb szorongásoldó!
Ebben a hónapban még három kiemelt témával fogok érkezni a kiutak.huval folytatottegyüttműködésünk keretén belül.

Hamarosan egy beszélgetésen is találkozhattok velünk. Takács-Sánta Andrással és Dr. Kőváry Zoltánnal a Kelet Kávézóban fogunk beszélgetni a klímaszorongásról és lehetséges megküzdési stratégiákról. Az eseményt EZEN A LINKEN találjátok.

Legújabb könyvemet a Gingko Kiadó oldaláról tudjátok megrendelni
https://gingkokiado.hu