Az elmúlt időszakban sajnos sokkal kevesebb fókusz jutott a saját felületeimre és mindjárt azt is elmesélem, hogy miért.

Bő egy éve keresett mega a TEDxDanubia azzal, hogy egy különleges eseményre készülnek.

Sokat beszélgettünk, az akárhanyadik hullám miatt persze főleg online, míg addig tekertük a szót, hogy megkértek, koordináljam az egyik közösségi programjukat. Arra gondoltam, ez milyen remek, hiszen ez egy nemzetközi kezdeményezés, biztos van egy kész program, módszertan és biztos sokat tanulhatok majd a folyamat során.

Aztán meglepődtem, mikor a hazai szervezők először elmondták: semmi ilyesmi nincs, van a klímakérdést fókuszba helyező Countdown kezdeményezés, azon belül pedig az Action Circles program és a résztvevő országok mind maguk tölthetik meg tartalommal ezeket a kifejezéseket.

Az az  igazság, hogy azt pedig még sokkal jobban szeretem, amikor kitalálni, életre hívni kell valamit, úgyhogy lázasan kezdtem kigondolni a módszertant.
Régi becsípődésem, hogy itthon nagyon sok jó kezdeményezés van, de sokszor ezek a kezdeményezések, szervezetek, magánemberek nem tudnak egymásról, nincs kapcsolat köztük. És nekem meg az a monomániám, hogy megpróbálom összekapcsolni őket.
Így jött létre a magyarországi Action Circles, ahogy mi végig rövidítettük: az AC.

A program felépítése során az vezérelt, hogyan lehetne elérni, hogy a különböző zöld kezdeményezések minél hatékonyabban tudjanak kapcsolódni egymáshoz,  annak érdekében, hogy minél nagyobb hatást tudjunk elérni a munkánkkal.

“Design thinking” workshopokkal inspiráltuk a programba érkező tagjainkat, hogy egy újfajta látásmóddal tekinthessenek a fenntarthatósági problémákra, majd szintén a “design thinking” módszertanát követve azokhoz a terülketekhez kapcsolódva tartottunk webinárokat, ahol a leginkább szükségük volt a résztvevőknek támogatásra. A program harmadik szakaszában jó gyakorlatokat tárgyaló beszélgetéseken osztottuk meg egymással tapasztalatainkat.
Az Action Circles-ben zajló műhelymunka több olyan eszközt is tudott a résztvevők kezébe adni, melyekkel hatékonyabban tudnak működni saját területükön. Üzemeltessenek zero waste boltot, szervezzenek helyi, az ökológia szempontokat központba helyező közösséget, vagy akár tele tettvággyal első lépésként keressék a hozzájuk hasonló gondolkodású emberek társaságát.

És mi köze ennek a klímaszorongáshoz? A megoldási lehetőségekhez, az kiutakhoz?

Az elmúlt években az előadásaimmal jártam az országot és nagyon örültem annak, hogy az ország szinte minden csücskében találtam aktív, tettrekész, fenntarthatósági kérdésekkel intenzíven foglalkozó magánembereket, csoportokat, kisebb és nagyobb civil szervezeteket, alapítványokat. És persze láttam az árnyoldalakat is: egyre többen meséltek nekem arról, mennyire nyomasztják őket a ránk zúduló hírek, mennyire nem tudják, hogy mit és hogyan lehetne csinálni.

Ebben a programban viszont a közösség adta tér lehetőséget teremtett az egymáshoz való aktívabb kapcsolódásra is, a cselekvési lehetőségek felmutatása pedig mintát adott azoknak, akiket lebénít a tehetetlenség okozta szorongás.

Ebben a hónapban a www.kiutak.hu oldalt népszerűsítem, ahol a cselekvés több területére és formájára is találhattok példákat.
Az oldal létrehozói külön kitérnek a “Baráti szabadegyetem”-re, mint lehetséges cselekvési tippre, EZEN A LINKEN tudjátok elolvasni a konkrét javaslatokat ha érdekel titeket ez az irány.

Nálam most az oktatás van fókuszban, ami mindig is közel állt a szívemhez és valójában az Action Circles-ben sem történt nagyon más: a résztvevők az ország minden részéből, sőt, hatalmas büszkeségünkre még határon túlról is bekapcsolódhattak a programba és egymástól is rengeteget tanultunk.

Tulajdonképpen egy önszerveződő, országos, online, ökológiai tematikájú tudásmegosztó és tanulókörként működtünk bő fél évig.

Fantasztikusan felemelő és cserébe még hatékony lehetőség is ez, hamarosan azon fogunk dolgozni, hogy folytathassuk.

De persze nem feltétlenül kell rögtön ilyen nagy fába vágni a  fejszéjét annak, akik ezen a területen szívesen tenne egy ökologikusabb berendezkedésért: kezdésnek pont jó lehet egy öko-kör vagy helyi összefogás, azzal a céllal, hogy az azonos érdeklődésű, beállítottságú emberek könnyebben megtalálják, információt, tapasztalatot cserélve támogathassák egymást.

Ha további ötleteket, tippeket olvasnál a a megoldási lehetőségekről EZEN A LINKEN tudsz tájékozódni.

Böngésszétek az oldalt, keressetek egy olyan területet, olyan tippet, ami titeket is segít elindítani a cselekvés útján. Higgyétek el, a legjobb szorongásoldó!
Ebben a hónapban még két kiemelt témával fogok érkezni a kiutak.huval folytatott együttműködésünk keretén belül.