Ezen a héten – együttműködésben a kiutak.hu oldallal – egy nagyon érdekes munkáról fogok írni nektek, amit az elmúlt egy évben végeztünk el.

A Future Design program szintén a TEDxDanubia Countdown programsorozat része volt. Bár ebbenszakmailag csak minimális mértékben volt szerepem, azért volt pár olyan workshop, amin én is részt vettem a fiatalokkal és mondhatom, nagyon megérintettek ezek az alkalmak.

Amikor kollégáim elkezdték kidolgozni a programsorozatot, abban biztosak voltak, hogy a klímáról aló párbeszédből a fiatalokat nem lehet kihagyni, hiszen ők már azt a generációt képviselik, amelynek tagjai nem fogják tudni kikerülni a klímaváltozást okozta problémákat.

Annak érdekében, hogy a program minél hatékonyabb legyen, első lépésként rögtön mentorokat, azaz tanárokat képeztünk, akik visszatérve az iskolákba tudják vezetni a programokat és így már az első lépéssel megsokszoroztuk az elérésünket.

A TEDxDanubia Countdown rendezvénysorozat szatellit programjának keretében Magyarország 1500 iskolájának fiataljai és mentoraik – tanárok, szülők egyaránt – olyan problémákon dolgoztak együtt, amelyek megoldása kritikus lehet jövőnk szempontjából. A 220 tizenéves és a 35 mentor 4 fő klímavédelmi problémakör feltárásával és megoldásával foglalkozott: az energiahiányos otthonok, a városi mobilitás, az élelmiszerpazarlás és a hulladéklerakóinkba kerülő tárgyak újrahasznosításának kérdéseire keresték együtt a választ.

„Azért indítottuk el ezt a programot, mert megértettük, milyen nagy kihívást jelent a gyerekek körében a klímaszorongás, és mennyire frusztráltak a fiatal generáció tagjai attól, hogy úgy érzik, ellopjuk a jövőjüket. Úgy döntöttünk, hogy egy speciális módszertartant használva és a jövő gondolkodását átadva képessé tesszük ezeket a gyerekeket arra, hogy cselekedjenek és elkezdjék megteremteni azt a jövőt, amelyben élni szeretnének” – mondta el Frankó Csuba Dea, a program szakmai vezetője az ünnepélyes online díjátadón.

A fiatalokkals első lépésként “design thinking”-workshopokkal kezdtünk, majd utána a csapatok a kiválasztott témájukon dolgoztak.

Elképesztő megoldások és ötletek születtek. Fontos megjegyezni, hogy még a konkrét munka megkezdése előtt a fiatalok arról is tanultak a program keretein belül, hogy ebben a pillanatban milyen konkrét megoldások és lehetőségek állnak rendelkezésre, tehát a program végén bemutatott munkák legnagyobb részt meg is valósíthatók.

A program díjat is nyert és sokan érdeklődtek nálunk arról, hogyan tudnák mindezt az iskolájukban is megvalósítani.

A „SCI-FI jövőtervező program fiataloknak” azért kapta meg a globális Open ExO elismerését, mert skálázható, valós kezdeményezéseket hozott létre és mutatott be néhány magyarországi nagyvállalatnak, akik számára a megoldás releváns lehet. Ezen felül, a résztvevő gyerekek megtanulták, hogyan tervezzenek jövőbeli forgatókönyveket és tegyenek konkrét, kézzelfogható lépéseket a megvalósításuk érdekében. Ez oldja a jövővel kapcsolatos feszültséget és stresszt, és képessé teszi őket arra, hogy egy jobb világot építsenek. 

Ebben a hónapban a www.kiutak.hu oldalt népszerűsítem, ahol a cselekvés több területére és formájára is találhattok példákat.

Az oldal létrehozói kiemelik az öko-táborokat, mint lehetséges cselekvési út. A mi programunk nem tábor volt, de az ökológiai gondolat köré szerveztünk gyerekközösséget, akik több hónapon keresztül dolgoztak a projektjükön.

EZEN A LINKEN tudjátok elolvasni a konkrét javaslatokat, ha érdekel titeket ez az irány.

Ha további ötleteket, tippeket olvasnál a a megoldási lehetőségekről, EZEN A LINKEN tudsz tájékozódni.

Böngésszétek az oldalt, keressetek egy olyan területet, olyan tippet, ami nektek is segít elindulni a cselekvés útján. Higgyétek el, a legjobb szorongásoldó!