Amikor először írtam a vízszűrő kancsóról, egyrészt sokan olvastátok, másrészt természetesen kaptam, kaptunk építő jellegű kritikát is: nem rossz, nem rossz, de mi lesz a patronnal, miért nem lehet esetleg újratölteni, miért nem lehet legalább a patron borítását szelektíven gyűjteni.

Már akkoriban is voltak arról hírek, hogy ebben lehet előrelépés, mostanra pedig a BWT piacra dobta az újratölthető vízszűrő patronját.

A rendszer nagyon egyszerűen működik: amikor megvesszük a csomagot, egyetlen feltöltött patront kapunk, melléi három további töltetet.

A patront ugyanúgy és ugyanannyi ideig tudjuk használni, mint eddig, azaz 120 liter vizet tudunk megszűrni egy töltettel.  Amikor pedig lejár a vízszűrő kapacitásához igazított használati ideje, a patron szétszedhetjük, és a csomagban található töltettel újratölthetjük. Ezt követően ugyanúgy használható, mint bármely más patron. Az újratöltést még kétszer, azaz összesen háromszorismételhetjük,  higiéniai okokból nem ajánlott a további újratöltés, ezért külön töltetet nem is árulnak.
Fontos: a hagyományos patront ne próbáljuk meg széfeszegetni és azt újratölteni, mert az még nem erre a használatra lett kialakítva és balesetveszélyes.

A “higiéniai okot” persze érdemes jobban kifejteni, de meg tudom érteni, hogy ha a patron házának zárt konstrukcióját megbontjuk, azon megtelepedhetnek nemkívánatos mikroorganizmusok is, aminek a gyártó szeretné elkerülni a következményeit.

A cserét követően a töltet a kommunális hulladékba kerülhet. Nem ártalmas, de sajnos a komposztba nem tehető. Négy használat után a patron “háza”, azaz a műanyag borítás pedig mehet a szelektívbe.

Persze a vízszűrő kancsó szennyezése lehetne még ennél is kevesebb például azzal, ha az egész patront visszagyűjtenék és a cég maga hasznosítaná újra a saját terméke után maradó hulladékot. Pillanatnyilag az ezt lehetővé tevő logisztika környezeti terhelése nagyobb lenne, mint amennyit spórolni lehetne ezzel a megoldással.

Az elmúlt hetem (meg mondjuk az elmúlt nagyjából nyolc évem) annak a folyamatos polémiának a jegyében telt, hogy “mi számít többet” a klímaváltozás elleni küzdelemben?” Az egyéni cselekvések, érdekérvényesítés, vagy a gazdasági-politikai szereplők döntései?.

Azzal kapcsolatban szerintem nincs kérdés, hogy melyik válasz vinne minket a gyorsabb megoldás felé. Ugyanakkor egyértelműen szükség van arra, hogy kialakuljon az úgynevezett  “kritikus tömeg”.
Megkérdeztem a gyártótól , hogy nem lehetne-e még kevesebb hulladékkal megoldani a patroncserét. A válaszukból kiderült, hogy jelenleg még nagyon kevesen használják az ilyen jellegű szolgáltatásokat, azaz nagyon kevés patront juttatnának vissza a központba és így egyelőre nem csak a cég szempontjából nem éri meg létrehozni helyi begyűjtőközpont a kancsós filtereknek, de egyelőre a környezeti terhelés szempontjából sem jó ez a megoldás. Azonban a pultba építhető filterek – amelyeket csak 6 havonta kell cserélni – postafordultával visszagyűjtik és azokat már újrahasznosítják.

Azt gondolom, hogy ezekkel a kérdésekkel mindenképpen érdemes foglalkozni, mert ahogy az elmúlt években egyre többet beszélgetek cégekkel és fenntarthatósági területen dolgozó szakemberekkel, mindig kiderül, hogy még ha a szándék erre meg is van, a logisztikai átállás nem feltétlenül egyszerű. Persze, vannak ellenpéldák, tehát biztos lehet gyorsítani a folyamaton, de – gondolom – itt is számtalan tényező van, amit én a kis dolgozósarkamból nem látok, nem tudhatok.

Plusz megint más a leányzó fekvése, ha azt nézem, hogy egy patronnal 120 liter vizet lehet megszűrni – képzeljük mellé ugyanezt a mennyiséget PET palackban. Ha a szűrőházat háromszor újratöltjük, akkor összesen egy műanyag ház felhasználásával 480 liter vizet lehet megszűrni.

Vizuális típus vagyok, ez palackból azért elég sok

Persze ha a másik oldalról nézzük, a sima csapvíz ennyi hulladékot sem termel. Persze ez csak akkor igaz, ha a csapvíz jó minőségű, az íze ivásra elfogadható és nem tartalmaz úgynevezett lebegő szennyeződéseket, mint rozsda vagy homok.

Vannak, akik azért teszik le a voksukat a palackozott ásványvíz mellett, mert az ásványi anyagokban gazdag. A BWT új termékei őket is segíthetik a váltásban, mert az új szűrők ásványi anyagokkat (magnézium ,cink) adnak a szűrt vízhez és több típus közül lehet választani.

A BWT újratölthető vízszűrő patronja jelenleg a BWT Magnesium Mineralizer vízszűrő filterrel elérhető.

A kampányban az oldal olvasói most 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg a https://www.bwtviz.hu/shop összes termékét.

A kedvezmény érvényesítéséhez nincs más dolgotok, mint rendelésnél a kupon rubrikába beírni: Okoanyu20 A kupon december 15-ig használható fel a normál áru termékekre.