A Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező Fruccola kezdeményezésére, is csatlakozik a nemzetközi Veganuary mozgalomhoz. Januárban az alapítvány a helyi és szezonális növényi alapú étkezésre buzdítja a lakosságot, amelyhez, a tőlük megszokott módon, számos segítséget és információt ad. 

Az év eleje a fogadalmak ideje; szeretnénk egészségesebbek, kedvesebbek lenni, amihez számos tevékenységet társítunk. A veganuár kezdeményezéshez csatlakozva mindkét fenti törekvést kipipálhatjuk, hiszen a húsfogyasztás csökkentése bizonyítottan jót tesz az egészségünknek és a környezetünkkel is kedvesebbek leszünk, hiszen nagy terhet veszünk le a bolygó válláról.

A Veganuary kezdeményezés 2014-ben indult, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az állattenyésztés környezetkárosító, etikai szempontokból is problémás folyamataira és egy egy hónapos kihívással népszerűsítse a növényi alapú étkezést. A kihíváshoz évről-évre egyre többen csatlakoznak világszerte; a tavalyi évben már több mint félmillióan próbálták ki a vegán étkezést egy hónapon keresztül. 

“A kommunikációnk során mindig hangsúlyozzuk, hogy fenntartható étkezésről a hús-, és tejtermékek fogyasztásának csökkentése nélkül nem beszélhetünk. Az ipari állattenyésztés elképesztően energia-, víz-, földterület igényes folyamat, ráadásul az üvegházhatású gáz kibocsátása is hatalmas; nagyobb mint az egész közlekedési szektoré együtt. Már heti egy vegán nappal hatalmas eredményeket érhetünk el; több mint 4000 liter vizet és egy étkezőasztalnyi erdőt menthetünk meg a pusztulástól.” – mondta el Kiss-Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője. “ A növényi alapok mellett pedig arra is érdemes figyelni, hogy helyi, szezonális alapanyagokat fogyasszunk, ami első nekifutásra januárban lehetetlennek tűnhet, de a kampány során megmutatjuk, hogy sokkal szélesebb a lehetőségek tárháza, mint azt gondolnánk.” 

Fenntartható Vendéglátóhelyként évek óta bővítjük a kínálatunkat vegetáriánus, vegán fogásokkal, hétfőnként a napi menü kínálatunk is teljesen húsmentes. Úgy látjuk azonban, hogy a vendégeink még mindig inkább a húsos fogásokat keresik. A Felelős Gasztrohőssel közös kampányban szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni a növényi alapú étkezés pozitív környezeti hatásait.” – mondta el Saás Petra, a Fruccola tulajdonosa.

A hónap során, ahogy azt a Gasztrohősöktől megszokhattuk infografikával, a mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel,szakértőkkel való online beszélgetésekkel és egy ismert emberek – a kezdeményezéshez csatlakozott: Antal Éva vagyis a Vászonzsákoslány, Fiala Borcsa, Mautner Zsófi, Nagy Réka, Vida Kata, Puskás Peti, Steiner Kristóf, Jancsa Jani, Hering András és Papp Endre is – kedvenc növényi alapú receptjeiből álló gyűjteménnyel is segítik a környezetbarát étkezés iránt érdeklődőket. Ráadásul akkor sincs okunk aggodalomra, ha házon kívül kell étkeznénk, az alábbi Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermek kínálatában biztosan találunk vegán fogásokat: a Fruccola, KIOSK Budapest, Szabad Bisztró, Bartók Pagony, La Mimosa, Four Bites catering és a Mezna is csatlakozott a kampányhoz.