Az otthonról dolgozás alapvetően fenntartható megoldás, viszont ha hirtelen zuhan az emberre egy új munkastílus, lehet, hogy elsőre nem találja benne a helyét.

Nagyjából kilenc éve lettem szabadúszó a nagylányom mellett, és mostanra jó pár évet lehúztam úgy, hogy dolgoznom kellett akkor is, amikor egy vagy két gyerek itthon volt.

A home office minden esetben jelenthet kihívásokat, ha először találkozik vele az ember, a jó rutinok kialakításához idő kell. Leírom, nekem eddig mik váltak be a legjobban.

  1. Öltözz fel!
    A home office-t sokszor ábrázolják úgy, hogy főhősünk pizsiben ül a kanapén, ölében laptop, mellette a kanapén valami junkfood. Szerintem ez végtelenül levivős, pár véletlen, vagy esetleg náthás alkalomtól eltekintve messziről kerülöm a pizsis szetteket. Kialakítottam egy kényelmes, jolly-joker ruhatárat, amiben tudok kutyát sétáltatni is, meg kényelmesen hosszan ülni a laptopom előtt, de akkor sem vállalhatlan, ha indulok a gyermekekért oviba, isibe. A melegítő is kiesik nálam, akkor már inkább valami laza nadrág, esetleg jeggins (nálam természetesen másodkézből.) Persze emiatt most senki ne vegyen semmit, csak érdemes ezeket a darabokat előtúrni a szekrényünkből.

Pro tipp: mindig rögtön az ágy mellé pakolom a másnapra tervezett ruhákat és sokszor ébredés után rögtön beleugrom.

2. Tervezz!

Megadja a nap ívét és kevesebb teret enged a szét- és elcsúszásnak, ha megtervezed a napot előre. Elég, ha fejben kitalálod, hogy hogyan fogod menedzselni a tennivalóidat.

3. Rend a lelke…?

Ez egy kettős kérdés. Egyrészt ha rend van körülötted, könnyebb dolgozni, másrészt ha úgy jártál, hogy elszaladt a lakás, viszont le kell adnod a munkát, muszáj megtanulnod átnézni a kupi felett. Praktikusan azt lehet csinálni, hogy felméred, mennyi munkád van aznapra, mikor vannak a határidőid, és vagy munka előtt, vagy a munka végeztével “összehúzod a lakást”.
De az is jó technika, ha két teljesen különböző munkafázist törsz meg egy kis hajtogatással mondjuk, de figyelj az időre és ne csússz bele újabb és újabb házimunka feladatokba, mert akkor nem fogsz végezni  a munkáddal.

4. Törd meg a ritmust!

Ha sokat kell a gépet gyepálnod, iktass be két etap közé egy munkatelefont, és nem gyalulódik be teljesen az agyad a monitor bámulásától. Ha bent vagy, a kollégákkal csit-csetelsz, otthon ezt meg kell teremtened magadnak. Emberi hangot hallani jó és nem érzed magad annyira elszigetelve. Persze ha pont annak örülsz, hogy senkihez nem kell szólnód, akkor ezt a tippet felejtsd el!

5. Sétálj!

Nekem könnyű dolgom van, a két kutyával menni kell. Ez eléggé össze is tart, ritmust ad a napomnak. Kell a friss levegő, jól esik. Ha tudsz, szabadulj ki a lakásból. Elég húsz perc és utána frissebb, hatékonyabb leszel.

 

Home office gyerekkel

A home offoce a vírus miatt egyre több helyen elterjedt, de azok a szülők elég nehéz helyzetbe kerülhetnek, akik a home office mellé a csemetéjüket is otthon tudhatják az óvódák, iskolák bezárása miatt. Bár Magyarországon még nem állt elő ez a helyzet, de elég jó esély van rá, hogy nagyon hamarosan bekövetkezik, illetve elég sokan – köztük én is – önkéntesen vállalják a gyereke otthon tartását.

Az egyik legfontosabb, hogy a munkaadók elfogadják azt a tény, hogy gyerek mellől, segítség nélkül nem fognak tudni a munkavállalók ugyanolyan mennyiségű és minőségű munkát letenni az asztalra, tehát mindenképpen vissza kell venni a tempóból. Hello slow!

  1. Ne a nagyi vigyázzon rá!

Bár adná magát, hogy a nagyszülők vigyázzanak a kicsikre, a mostani helyzetben ez egyáltalán nem javasolt. Az eddigi megfigyelések szerint a gyerekek sokszor tünet nélkül is hordozhatják a vírust és fertőzhetnek, a legveszélyeztetettebb pedig pont az idősebb korosztály.

2. Csináljátok együtt!

Ha a kicsi még alszik délután, lehet úgy csoportosítani a munkát, hogy délelőtt csak rövidebb telefonokat intézünk és közben együtt csináljuk az otthoni tennivalókat. Bizonyos kor alatt praktikusan minden lehet izgalmas. Alvásidőben lehet a nagyobb koncentrációt igénylő feladatokat ellátni.

3. Osztott műszak

Ha mindkét szülő otthonról dolgozik, fel lehet osztani egymást között a dolgozós és gyerekezős sávokat. Ez a leginkább szülő- és gyerekbarát megoldás.

4. Ne éjszakázz!

Bár adná magát, de próbáld meg ne éjszakára hagyni a munkát, arra gondolván, akkor nyugiban meg tudod csinálni. Az éjszakázás nem tesz jót az immunrendszernek, márpedig most kulcsfontosságú, hogy inkább támogassuk, mint gyengítsük azt.

5. Televízió, monitor, kütyük

Nem leszek álszent, van az a pont, amikor nem lehet megúszni, de azt érdemes tudni, hogy a képernyő előtt töltött idő alatt felhalmozódó feszültség duplán fog kitörni utána.

Kapcsolódó: Mit tanulhatunk a koronavírustól?