Nagy öröm számomra, hogy végre megszületett ez a bejegyzés, két okból is. Az egyik, hogy ez a blog történetének első vendégposztja, a másik pedig, hogy olyan sokan kértétek már a házilag készíthető szúnyogriasztó spray, kence receptjét és végre ez is megvan.

Pát hete viszonylag sok dolgot kellett beszereznem és akkor ajánlották nekem a Javas Bioboltot, hogy ott biztosan mindent megtalálok egy helyen és nem kell körberohangálnom a várost. Miután szerencsére közel esik a munkahelyemhez, így útba is ejtettem.

Gyakorlatilag öt perc alatt sikerült összeszednem mindent, mert a pultban álló, nagyon készséges lány, azonnal szedte le a polcról, amit kértem és látszott, hogy nagyon is ért ahhoz, amit csinál. Amikor aztán otthon beleolvastam a blogjába, meg is érettem, miért, hiszen szívből, szeretettel csinálja. Utána már csak azért maradtam hosszú perceket a boltban, mert elkezdtünk beszélgetni. Szót, szó, ötlet ötletet követett és tulajdonképpen már a első látogatás alkalmával megszületett a házilag készíthető szúnyogirtó kence és spray ötlete.

93178502

Ó, persze az ötlet nem új, ha beírjuk a keresőbe, számtalan receptet találhatunk, viszont én nagyon megörültem annak, hogy a pultban álló lány, aki nem pusztán „pultban álló lány”, hanem Huszár Ági, a bolt tulajdonosa és fitoterapeuta képzett a témában és volt kedve velem közösen gondolkodni.

Így most nem pusztán egy, a netről legugulizható,  receptet adok közre (félreértés ne essék, az összes netről guglizott receptemet letesztelem, mielőtt leírom), hanem ebből a posztból megtanulhatják az egésznek a logikáját és amellett, hogy a bejegyzés végén konkrét receptet is találtok, a leírás alapján bátran és könnyedén kísérletezhettek ti is otthon, hogy megtaláljátok a hozzátok legjobban passzoló végleges kutyulékot.
Egy kis elméleti bevezetés után találhatjátok egy olajos kence receptjét és most kimondottan gonosz leszek, mert Ágival kitaláltunk egy nagyon finom testpermetet is, de azt majd csak hét közepén fogom közzétenni.

Szóval fogadjátok nagy szeretettel Huszár Ági fitoterapeuta összefoglalóját a szúnyogriasztó háziszerről:

Kétféle variáción törtem a fejem… Az egyik egy hidegen sajtolt bázisolaj alapú illóolajos készítmény, mely azon kívül, hogy hatékonyan megvéd a szúnyogok ellen, a bőrre is kifejezetten jó hatással van.
A másik pedig egy olyan készítmény, amit, ha bele töltesz egy üres szórófejes flakonba, testpermetként tudod használni, és nem hagy rajtad olajos érzetet.

Kezdjük a bázisolajos verzióval:

Miért pont bázisolaj? Miért nem egy sima hidratáló krém? Azért, mert sima hidratálót ami Bio natúrkozmetikum nem mindenki tart otthon, és ha van is, akkor nem hiszem hogy bárki szívesen megspékelné illóolajokkal a drága krémét. Lehetne gyógyszertárban vásárolni hidratáló krémalapot, (a mosdókenőcsre gondolok, ami unguentum hydrophilicum noniunicum néven fut), de ez sem natúr kozmetikum, ha lehet, inkább ne erőltessük…)
Szóval a bázisolajok viszont rendkívül jó dolgok, mivel tompítják az illóolajok esetleges maró hatását, viszont a saját pozitív hatásukkal megtámogatják az illóolajok munkáját.
Ápolják és védik a bőrt, regenerálják a sejteket, biokémiai felépítésük nagyon hasonlít az emberi bőr zsírjaihoz. Vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, esszenciális zsírsavakat, proteineket, és a szervezet számára további hasznos anyagokat is tartalmaznak.

Milyen bázisolajok közül érdemes választani?

Búzacsíra olaj

Aranysárga színe, édes illata van. Magas E-vitamin és antioxidáns tartalma miatt védi a sejteket és a szöveteket, a benne levő ß-karotin (ami a színét is adja) ápolja a száraz, hámló bőrt. A búzacsíra olaj erősíti a hajszálereket, serkenti a vérkeringést. Növényi proteinekben, ásványi anyagokban, esszenciális zsírsavakban gazdag. Megnyugtatja az irritált, allergiás bőrt. 10-20 %-ban érdemes más olajokkal keverni.

buza

Jojoba olaj 

Gyulladáscsökkentő, hidratálja a bőrt, és 4-es fényvédő faktorral rendelkezik (SPF).
Nagy mennyiségben tartalmaz viaszt, szerkezete hasonlít az emberi faggyújához. Antioxidáns hatású, ekcéma és pikkelysömör esetén nagyon jó lehet, nagyon jó ennek az olajnak az eltarthatósága, hűtőben egy kicsit megdermedhet.

JojobaMandulaolaj 

Színtelen, vagy halványsárga olaj, teljesen szagtalan. Növényi proteinekben és vitaminokban gazdag (B1-, B2-, B6-, E-vitamin). Felhasználható önmagában is, de keverheted más hidegen sajtolt olajjal is. 1-7 évig eltartható olaj.

A

Sárgabarackmag olaj 

E-vitaminban gazdag, nagyon jó bőrpuhító, B17-vitamin tartalma ciánszármazéknak minősül, viszont ebben a kötésben rákellenesnek tekintik. Érzékeny, érett, száraz bőrre remek olaj, erősíti az immunrendszert, önmagában kiválóan alkalmazható. Hatásában hasonlít a mandulaolajhoz, de jobb annál egy picit.

Sargabarackmag

Olívaolaj 

Félig érett olajbogyókból nyerik hidegen sajtolással, sötét üvegben kell mindenképpen tárolni.
Gazdag olaj E-vitaminban, esszenciális zsírsavakban, egyéb vitaminokban és ásványi anyagokban.
Bőrpuhító, tápláló, védő, gyulladás csökkentő, enyhe fertőtlenítő, kiváló napégésre, égési sérülésre.
Érdemes keverni valamilyen más bázisolajjal, 1-másfél évig eltartható olaj.

G

Az olajok mellé még ide tennék egy nagy kedvencet, a Shea vajat, mely a vajfa gyümölcsének magjából kipréselt olaj.  50%-ban telített zsírokat tartalmaz, ezért a halmazállapota nem folyékony, de létezik shea olaj is, bármelyiket választhatod.  Vízmegkötő tulajdonsággal bír, gyulladáscsökkentő, nyugtatja és regenerálja a bőrt, sebgyógyító hatású. 2-3 fényvédő faktorral rendelkezik, használható makacs bőrproblémáknál is (pikkelysömör, ekcéma). Könnyen felszívódó, szilárd krém alapja lehet.


Shea

Milyen illóolajok közül lehet választani?

szunyognoveny

  • Eukaliptusz illóolaj
  • Citronella illóolaj
  • Citrom illóolaj
  • Borsmenta illóolaj
  • Levendula illóolaj
  • Rozmaring illóolaj
  • Bazsalikom illóolaj
  • Babér illóolaj
  • Teafa illóolaj
  • Szegfűszeg illóolaj
  • Geránium illóolaj
  • Fenyő illóolaj

Fontos, hogy csakis 100%-os, tiszta illóolajat válassz!

 

Illetve az is fontos, hogy hat év alatti gyerekeknél ne használjunk eukaliptusz, borsmenta, fenyő, szegfűszeg illóolajokat és várandósság és szoptatás alatt pedig kerüljük a rozmaringot, bazsalikomot, szegfűszeget, borsmentát, fenyőt, gerániumot!

És most nézzük a várva várt receptet:

Van egy alapszabály, amit nagyon érdemes betartani: az illóolaj tartalma a kencédnek maximum 10%-a legyen. Ez azt jelenti, hogy ha veszel 94 ml bázis olajat, akkor abba 9.4 ml illóolajat tegyél maximum.
Ez viszont rengeteg, és talán a keverékünk túl illatos lesz, ezért a hatékonyság érdekében nem kell elmenni a maximum, receptünkben sem tesszük most ezt.
1 ml illóolaj = 20 csepp illóolaj

A másik rendkívül fontos szempont, hogy ha citrusféléket használsz tudd, hogy napon semmi képpen sem tudod használni, mert fényérzékenyítő hatásuk van! Tehát ilyen esetben csak este sötétedés után használhatod, mondjuk egy tábortüzezés alkalmával! Viszont nem muszáj ám ragaszkodni a citrusfélékhez, nagyon jó a többi fent felsorolt illóolaj is!

Tehát itt egy példarecept , de szabadon variálhatod a fenti bázisolajokat és illóolajokat:

-50 ml szabadon választott hidegen sajtolt bázisolaj (keverheted is őket tetszés szerint a fenti szempontok alapján)

-10 csepp eukaliptusz illóolaj

-10 csepp citronella vagy levendula illóolaj

-5 csepp teafa illóolaj

 

Fontos: ebben az összefoglalóban szerettünk volna minden lehetőséget bemutatni, de a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás is működik.
Bázisolajnak használjunk olívaolajat, és a felsoroltak illóolajok közül egy is elég, hogy elérjük a kívánt hatást.
Ez a keverék kullancsok ellen is megfelelő védelmet nyújt.

Egy év alatti babáknak tegyünk 30  ml hidegen sajtolt olívaolajba egyetlen csepp levendulaolajat!