Pénteken meghívásom volt az RTL Klub reggeli műsorába a DIY szúnyogriasztó kapcsán.

Miután mindig szeretek alaposan felkészülni ezekre, most először gondolkodtam el azon – alapvetően jobb későn, mint soha ugye – hogy miért is nem jók a gyári szúnyogriasztók?

Mert oké, hogy csípőből lövök, de ez nem jó technika, ugyanúgy rossz rutin (nem kell mindenről ab ovo azt feltételezni, hogy csak azért, mert nem a kis konyhámban kutyultam, rögtön ördögtől való. Szóval elkezdtem utánakaparni kicsit.

Az alapvetés ugyanaz, mint mindig: vannak tök jó termékek, de egy csomó agyonmarketingelt cuccban van olyan anyag, amit jobb lenne nem magunkra, meg a gyerekekre kenni.

Egy 2009-es cikkében a hvg.hu egy francia kutatást idéz, mely szerint a szúnyogriasztókban található dietil-meta-toluamid (DEET) nem kellően biztonságos szer, felhalmozódhat a vesékben és talán a magzatban is.

“Arra jöttünk rá, hogy a DEET nem egyszerűen afféle viselkedésmódosító vegyület, hanem képes a központi idegrendszer egyik kulcsfontosságú folyamatát gátolni. Legyen szó akár rovarokról vagy rólunk emlősökről. Ez pedig megkérdőjelezi a vegyület biztonságosságát” – mondta Corbel az ANSA olasz hírügynökségnek adott interjújában.”

Elkezdtem tehát azt megnézni, hogy az itthon forgalomban lévő termékekkel mi a helyzet.

Ahogy írtam is, vannak jó szerek – szerintem ezekből csinálok egy összeállítást még a héten, ha nincs kedvetek kutyulni – vannak olyanok, amiknél egy nagy fekete lyuk az öszetevőlista, legábbis a mindent tudó internet szerint és igen, vannak olyanok, amelyekben a felelhető anyagok szerint benne van ez az erősen megkérdőjelezhető anyag, idézem az egyik itthon is elérhető és ismert termék adatlapját:

A késztermék besorolása:

Ártalmas a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat.”

Összetétel

Tartalmaz olyan anyagokat, melyeket veszélyesnek minősítettek a veszélyes anyagokról szóló rendeletek alapján.

Itt most nem szedem ki az összes vegyületet, de a listán rajta van a fent említett DEET is.

Ami még mozgatja a fantáziámat, az a sok elektromos szúnyogriasztó, illetve az abba tehető lapka összetétele, melyről még a  Tudatos Vásárlóknak sem volt információja. De le fogom vadászni azoknak is az összetevőit.

Tehát szúnyogriasztó esetében is marad az örök alapszabály: mindig olvasd el a címkét!

ID-100187894