Úgy két hete itthon voltunk a lányommal és bekopogott az ablakunkon egy cinke. Hatalmas cinkebarátok vagyunk, meg is beszéltük: biztos most szólt, hogy hamarosan majd jönni fog, mert éhes, úgyhogy leszünk szívesek elkocogni az állatkereskedésbe cinkelabdáért.

cinke.jpg

Részben igazunk is volt, amikor egy másik eset kapcsán utána olvastam, kiderült, azért kopog, mert  esős időben sok rovar is az ablakpárkányok körül keres menedéket és így több eleséget találhatnak.

Azt követően olvastam kicsit jobban utána  témának, amikor egyszer nem kopogott szegény, csak erőst nekicsattant az ablakunknak… Szerencsére a becsapódás hangját csak én hallottam, de arra ráébresztett hamar, hogy ezzel a jelenséggel kezdeni kell valamit, mert ebből baj lehet.

Egy héttel később egy baráti házaspárnál bandáztunk, ott pedig egy kis zöldike szédült neki a terasz ajtajának. Szegény kölyökmadár alig állt a lábán, már a környékbeli madármentők után kutattam, de aztán szerencsére magához tért és elrepült.

Miért ütköznek ablaknak a madarak?

Nem látják az üveget? – tehetjük fel a kérdést, amire a válasz – bármilyen meglepő is –, az, hogy nem, pontosabban nem úgy, mint mi! Az üvegnek két olyan tulajdonsága van: az átlátszóság és bizonyos fényviszonyok esetében ezzel éppen ellenkezőleg, a tükröződés okozta átlátszatlanság, ami a madarak számára veszélyessé teszi ezt az anyagot.

Merőlegesen nézve a víztiszta üvegablak, főleg ha mögötte egy másik ablakon keresztül át lehet látni a házon, különösen veszélyes a repülő madarakra nézve, mert szabad átrepülésre alkalmas képet látnak, és ha a keret és egyéb jelek alapján nem tanulták meg felismerni az üveget, teljes sebességgel nekirepülnek az ablaknak, és az esetek jelentős százalékában halálos sérülést szenvednek.   
Forrás:  www.mme.hu

 

Az első, a madarakat védő megoldás, amire fejből emlékeztem a ragadozó madár matrica volt. Erről hamar kiderült, hogy nem az igazi, mert egyrészt csak akkor működik, ha elég élethűen hasonlít a ragadozó madarakra, másrészt pedig hamar megszokják a kismadarak.

Nem tudom, él-e még ez a webáruház, de itt lehet kapni ilyen matricákat elméletileg.

Itt pedig a matrica készítéséhez kaphatunk némi segítséget. Vigyázat, gyerek jelenlétében ne nyissuk meg a linket…

ragadaozomadarsziluett.jpg

v005.jpg

 

Készítenek speciális üvegeket is, ez így utólag már nem opció sajnos.

Létezik még a mattító matricás megoldás is, ez jó lehet, de hirtelen nem tudtam, hova szaladhatnék olyan matricáért, amit ha belülről az ablakra ragasztunk, mattá teszi azt, így nem zavarja össze a madarakat. Illetve megoldás lehet a szúnyogháló is.

De szerencsére találtam könnyen gyorsan megvalósítható megoldást is, az úgynevezett „rémszemet”.

remszem_A4.jpg

Innen lehet kinyomtatni.

Azt az egyet nem értem, hogy ezt hogyhogy nem szokják meg hamar úgy, mint a ragadozó madár matricát, de állítólag működik, úgyhogy első körben én is ezt fogom bevetni.