Mármint hagyományos samponnal és nem történt semmi nagy gáz. De még kicsi sem.

woman-586185_1920.jpg

Nem is tudom, hol jött már szembe ez az ötlet, tény, hogy sokan hódolnak a “nopoo” illetve “low poo”-mozgalomnak én meg gondoltam, kipróbálom. Az elején valahogy úgy jött ki a lépés,  hogy ki tudtam mindig mozogni a hajmosást. Azt hiszem, akkor esett épp nagyon sokat, szinte minden másnap eláztam, amikor meg nem áztam el, akkor táncórám volt és a bugyimból is csorgott a víz, tehát mindegy volt. Amikor már épp azt gondoltam, na, most azért már mégis kellene valami, akkor úgy jött ki, hogy nem kellett kilépnem a lakásból mondjuk egy napig. Ez volt a felvezető szakasz, amikor próbáltam elérni az öntisztulást. Az volt a furcsa, hogy a vállalhatatlan szintig végül sosem jutottam el. Lehet, hogy ebben közrejátszott, hogy nagyjából nyolc éve nem látott erősebb szereket a hajam, tehát alapvetően “low poo” megoldásokat használtam.  Ha valami nálam amúgy vállalhatatlan, az általában az, ha nem jutok el fodrászhoz. Most inkább épp ez az állapot kezd előállni, de ez egy másik probléma.

Hogy elértem-e az öntisztulást, arról fogalmam sincs. Szerintem amúgy nem, nem is tudom, hogy nagyvárosban el lehet-e ezt érni. Biztos a hajtípustól is függ.

Mi az a “no poo”?

Egy olyan mozgalom, ami bolti samponok helyett keresi a természetes megoldásokat. Egy ismert no poo megoldás, a szodabikarbónás hajmosás utáni almaecetes öblítés. Állítólag már amerikai hajszalonokban is használják ezt a megoldást.

 

Amikor már elkerülhetetlen volt a hajmosás, először megpróbáltam tiszta vízzel. Ez nem működött, maximum olyan hatást értem el, mint akinek holnap sürgősen hajat kell mosnia.

Aztán jött a régi receptem a tojással. Ez működött, de sima rohanós hétköznapokra macerás megoldás.

Utána találtam egy rozslisztes receptet, ez működött a legjobban, gyönyörű lett tőle a hajam, de sajna ez sem tűnt életszerűnek, kicsit pepecs.

Épp feladni készültem, arra gondoltam, nem kell strébernek lennem, ha ez nem megy, hát nem megy, tökéletes a “low poo” is – csak azzal több a hulladék, hiszen azok a samponok, amiket addig használtam, mindig műanyag flakonban érkeztek és nem újratölthetők.

Mi az a “low poo”?

Olyan samponokat illetnek ezzel a jelzővel, amelyek nem tartalmaznak a haj számára feltehetően káros anyagokat.  Jellemzően szulfát-, szilikon és parabénmentes termékek.

 

Mielőtt teljesen feladtam volna az ügyet, gondoltam, egy utolsó próbát teszek a “sampon szappan” intézményével, sajnos a korábbi években nem voltak jó tapasztalataim, mindig csúnya és sprőd lett tőlük a hajam.

A Serafim termékcsalád kókusztejes hajmosó sampon szappanját használom és működik.

serafin.jpg

 

Valószínűleg elbírna még a rendszer egy enyhe ecetes öblítést, de arra rendszerint már nincs időm, így is örülök ennek a megoldásnak. Csomagolás szinte nuku, egy szál papírban van, az meg szépen, hamar lebomlik.

haj.jpg

Igen, őszülök, igen, fodrász sem ártana, na meg egy kicsivel több alvás, de ne legyünk telhetetlenek ugye.

Amióta pedig ezeket a módszereket alkalmazom, visszatért a hajam eredeti hullámossága és egyúttal öntörvényűsége is. Előbbit üdvözlöm, utóbbival küzdök.

Ha érdekel titeket is a téma, még több infó é receptek, akkor ajánlom a “Samponmentes élet” csoportot a Facebookon.