Nehéz mostanában eligazodni az információk tengerében és emellett józannak is maradni egyes témákat illetően. Nem csak akkor lehetünk jó “zero waste-harcosok”, ha kivonulunk a világból egy jurtába – akinek ez a jó megoldás, lépje meg persze – a kihívás sokaknak talán éppen az, hogyan lehet városi környezetben úgy élni, hogy minél kisebb legyen a napi szintű környezeti terhelésünk. Körülnéztem, milyen appok és szolgáltatások érhetőek el most a világban. Van olyan, ami itthon sajnos nem releváns, de életet lehetne lehelni belé.

thiago-japyassu-654476-unsplash.jpg

Ha rákeresünk a telefonos applikációk online shopjában arra az összetételre, hogy “zero waste”, meglepően sok appot találhatunk.

 

Zero waste travel

 

Az első rögtön a zero waste travel app. Kár, hogy pont a legutóbbi utunk után fedeztem fel, bár sikerült egész jól abszolválnunk az utazást zöld szempontból is. De ha akartam volna, ebben az appban kereshettem volna komposztálókra, zero waste szellemiségű kávézókra, éttermekre, turikra, és jó csapvíz lelőhelyekre is.

icon256.png

 

Refill

 

Azaz újratöltés térkép. A “Töltsd újra!” mozgalom pár éve már Magyarországon is elindult, a kezdetekkor sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez. Már szuper jól lehetne működtetni ezt a hálózatot is és így rengeteg palacktól tudnánk megkímélni a Földet. Az applikációba fel is lehet vinni új helyeket, szerintem próbáljátok ki, leheljünk életet itthon is ebbe az appba. Kicsit beárnyékolja a csapvíz-imádatomat, hogy megjelentek a legújabb eredmények a magyar csapvíz minőségéről, olvassatok utána ti  is, de ahol jó a csapvíz, ott azért lehet inni. Amíg nem bővül az app térképe, addig a Facebook-oldalon találhattok infókat a mozgalomról.

refill.png

 

No waste

 

A No waste applikáció abban segíthet, hogy csökkentsük otthonunkban az élelmiszerhulladékot. Ez a május elég húzósra sikerül amúgy kihívások szempontjából, mert én most ezeket a cikkeket a csomagolásmentesség és a hulladékcsökkentés jegyében írom, és ehhez kapcsolódik még a Felelős Gasztrohős #neetesdaszemetesed kampánya is, melyhez szintén lehet ebben a hónapban csatlakozni. Most aki zöldíteni akar, sok jó kampányhoz, kihíváshoz, flashmobhoz csatlakozhat. Ennek az applikációnak a segítségével összehangolhatjuk a hűtőnk tartalmát és a bevásárlólistánkat, így mindig naprakészen tarthatjuk a zsebünkben a telefonunkban. Menüt is tervezhetünk az appon belül, nagyon kis hasznos jószág.

nowaste.jpg

Felelős Gasztrohős

 

Jöjjön most egy magyar applikáció is. A Felelős Gasztrohős  Alapítvány appjában nem pusztán a hulladékcsökkentés van a célpontban, hanem a szezonális és hazai alapanyagok előnyben részesítése is. De applikációjukban találhattok piacokat, bevesárló közösségeket is, amik szintén segítenek a hulladékcsökkentésben.

gasztrohos-app-fb-hirdetes-08-e1531823280325.jpg

 

Le a papírral!

 

Ahogy korábban is írtam, nekem a számlák igen komoly mennyiségű papírhulladékot tudnak termelni. Ezt lehet kiküszöbölni a Díjnet szolgáltatással és a fiókunkba érkező számlákat az Icsekk alkalmazással is ki lehet fizetni. Végtelenül egyszerű, kényelmes, kézre áll, még a totál luddita barátaim is szeretik és használják. Mondjuk csekkekkel már rég nem állok sorban sehol, csak online varázsolok az amúgy nem túl lenyűgöző netbankommal, de ez a megoldás még ennél is egyszerűbb. Az egyik dolog, amit a férjem nagyon szeret még benne: tárolja is a számlákat. Tehát nem kell azzal bénázni, hogy mit hova tettünk évekkel ezelőtt, plusz figyelmeztet a befizetési határidő lejárta előtt, ami nagy kincs. Lánykoromban egy húzós meló után ültem már éjjel fél kettőkor a töksötét lakásban egy szál lencse konzervet kanalazva, mert elfelejtettem valamikor befizetni egy áram-számlát és leolvadt a  hűtő mire hazaértem a melóból.

dijnet_image.jpg

MosiPelus

 

Androidon elérhető az a mosipleus applikáció, amely segíthet neked választani a  mosható pelenkák igen-igen széles, olykor zavarbaejtő kínálatából. Az hinnétek – ha még előtte vagytok – hogy ez főúri huncutság, de nagyon nem. Sokszor hiába a lelkesedés, csak nem működik a dolog. És nagy valószínűséggel azért nem, mert nem a megfelelő fazonokkal betétekkel, márkákkal próbálkozik valaki. Ebben nagy segítség lehet ez az app, mert ha sikerélmény van, akkor sokkal könnyebb rálépni és rajta is maradni a “zöld úton”.

temiti.png

 

IKEA better living

 

Új most itthon az IKEA appja, amiről egy másik blogon olvastam, most gyorsan le is töltöttem, és megnéztem magamnak. Kíváncsi leszek, hogy hányan fogják letölteni, én minden esetre regisztráltam most. Ennél az appnál sem csak a hulladékmentesség van a fókuszban – ami nem is baj -, ugyanakkor a hulladékcsökkentésen keresztül sok fenntarthatósági téma jól megfogható. Szóval ha már ott vagytok, és visztek magatokkal újratölthető kulacsot, akár a lámpák használatára is odafigyelhettek tudatosan, vagy kipróbálhatjátok, milyen egy napra vegánnak lenni. Én most többször próbálkozom ezzel, nagyon-nagyon érdekes megfigyelni, hogyan hat a táplálkozásunk a szervezetünkre, de erről majd egy önálló posztban fogok beszámolni. Azért kedvelem ezt az appot, mert ha szorgosan jelölgetek, akkor látszik, hogy mennyi energiát, vizet spóroltam meg.

ikeabl.jpg 

Remix

 

Erről az oldalról is már rég akartam írni nektek, mert jó a működési elve. Valójában egy online turkáló, tehát ebben a formájában inkább csak a fogyasztáscsökkentésben lehetne segítség, de ennél jobb a helyzet. Mondjuk mint online turkáló is elég jó, eddig még semmit nem kellett visszaküldenem, mert nem a beleírt méretet jelenítik meg, hanem lemérik és annak alapján sorolják be a ruhákat. Szerintem hatalmas ötlet. És ami még jobb: te is küldhetsz be ruhát, amit eladnak és a virtuális számládon gyűlik a pénz, amit náluk levásárolhatsz. Amióta ezt használom, azóta azt érzem, szinte csak kölcsönveszek a rendszerből cuccokat és kész, folyamatosan éltetem a körforgást, csökkentem a fogyasztást és a hulladékot. Ha tisztában vagytok a méretetekkel, hozzátok passzoló színekkel, fazonokkal, akkor aranybánya. Inkábbatudatos vásrláshoz jó app, de  a tudtaos vásárlás pedig szoros rokonságban áll a hulladékcsökkentéssel.

remix.pngMiutcánk

 

Róluk jelent már meg interjú a blogon nem is olyan régen és azóta a Zöldülők Vásárán is ott voltak az egyik általam szervezett kerekasztal  beszélgetésen, de annyira jó ötlet, hogy nem hagynám ki őket ebből a felsorolásból se. Szerencsés felállás, mert app és weboldal is van, tehát lehet választani. Az oldal lényege, hogy ha regisztrált vagy, akkor mindenféle dolgokat bizniszelhetsz az appon és a weboldalon keresztül a hús-vér szomszédaiddal. Kevés dolgot utálok annál jobban, mint amikor valamit egyetlen alkalom miatt kell esetleg megvennünk. Vagy ha nem is egyszer, de igen ritkán használt tárgyról van szó. A Miutcánk erre tökéletes. 124-es csillagfejű, forgós-motoros (bármi) csavarhúzó kellene? Kérdezd meg, lehet hogy pont az alsó szomszédodnak ott pihizik a szerszámos fiókjában. Barátok jönnek látogatóba és hétvégére kellene egy gyerekülés? Kérdezz rá, simán lehet, hogy pillanatok alatt lesz megoldás. Szóval zseni. Én már regisztráltam, de még mindig nincs elég szomszédom a környéken, akivel csencselni tudnék, úgyhogy legyetek kedvesek regisztrálni!
miutcank.png