Járjuk az erdőt és a sok eső miatt rengeteg a gomba. Gondolom, aki fent van Instán, azt nem lepi meg ez a kijelentés, mert igen erős lett az elmúlt két hétben a gomba-kontent. Még nem mertem saját gyűjtésbe fogni, de nagyon szívom fel magam. Nem igazán ismerem gombákat és nem szeretnék olyanokat leszedni, amiket aztán csak kidobnék, úgyhogy előtanulmányokat szeretnék végezni gomba-ügyben. Viszont ez a recept minden gombagyűjőnek jól jöhet, kicsit unortodox saláta-megközelítés.
Jó ideje szeretem a zöldsalátákat meleg feltéttel. Így született ez a gombás saláta is, de halmozhatunk zöldsalátán tetejére grillezett zöldségeket is, bár belátom, furcsán hangzik, de nagyon-nagyon finom. Ennek a salátának az a különlegessége, hogy itthon még kevésbé ismert salátafélékből készítettem és ehető virágokat is szórtam rá. De persze készíthetjük bármilyen zöldsalátából.
Hozzávalók személyenként:
  • egy marék zöldsaláta
  • egy szűk marék rukkola
  • 4-5 fej gomba
Az öntethez:
  • fél deci olívaolaj
  • kevés citrom-lé, vagy lime-lé
  • egy szűk teáskanál mustár
  • egy nagyobb csipet só
  • bazsalikom

Elkészítés:

Először elkészítem az öntetet. Az olajba belekeverem a bazsalikomot, ha száraz van otthon, akkor nagyjából egy mokkáskanálnyit, ha friss, akkor két szárról lecsipkedem a leveleket.
Hozzákeverem a mustárt, a sót és a végén belecsöpögtetek pár csepp citromlevet.
Utána meghámozom a gombát, laskára vágom és kevés olívaolajon megfonnyasztom. A tálakba kimérem a zöldsalátát, összekeverem, ráöntöm az öntetet, azzal is összekeverem, majd a tetejére porciózom a m ég meleg gombát. Néha még kis olajos magvakkal is meg szoktam bolondítani a tetejét . (napraforgómag, szezám, lenmag).