Amióta egy család vagyunk, alapvetően jól eszünk abban az értelemben, hogy feldolgozott élelmiszerből nem sok kerül az asztalunkra, de azért az arányokon mindig lehet javítani.

Olvasgattam, tájékozódtam az utóbbi hetekben, hónapokban és arra jutottam, hogy mindenképpen kevés az a zöldségmennyiség amennyit a hétköznapokon eszünk még a húsmentes napok ellenére is. Ezért úgy döntöttem, tudatosan és egyben alaposan megemelem a napi zöldségbevitelt az család összes olyan tagájánál, aki hagyja.

A “karfiol rizs” már rég kerülgetett, de eddig nem csillantam rá.

De most az elsők között vettem fel a kipróbálandók listájára.
A technika nagyon egyszerű: a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt bele kell dobni az aprítóba, és amikor kb. Rizsszem méretűre aprigáltuk a cuccot, kis olajon megpirítani/párolni. Már az első kísérlet is nagyon jó lett, akkor egy pritamin-paprikát dobtam mellé egy gerezd fokhagyma társaságában.

De a második ötlettől szem nem maradt szárazon.

A piacon belefutottam egy lenyűgözöen finom tökmag pesztóba, és az aprítóban lepörrentettem fokhagymával és a kicsit megpárolt-pirított karfiol rizshez hozzákevertem egy mokkáskanál tökmag pesztót.

A két ízvilág nem várt módon harmonizált egymással én pedig egy új köretet üdvözölhetek a konyhánkban az egész család hatalmas boldogságára.

Hozzávalók:

  • Egy fej karfiol
  • Egy gerezd fokhagyma
  • Egy kis olívaolaj
  • Mokkáskanál tökmag pesztó

A karfiolt megtisztítom, rózsáira szedem, beteszem az aprítóba. Újabb aprítóknál érdemes figyelni arra, hogy ha a maximum finomságra állítjuk be, tól hamar péppé zúzhatja a karfiolunkat. Az én apríómmal a minimum fokozaton érhetem el a kívánt hatást. A gerezd fokhagymát még a nyers karfiolhoz dobom az aprítóba.

Ha kész, egy kevés olajon pár percig pirítom, párolom a karfiol rizst, amíg megpuhul. Vizet viszont nem teszek hozzá.

Mielőtt levenném a tűzről, hozzákeverem a tökmagpesztót

A tökmagpesztót most készen vettem, de szerintem készíteni is fogok, hiszen nem tűnik bonyolultnak.

Ebben a videóban láthattok egy verziót, de sztem hamaroisan jövük a saját megoldásommal.

Húsmentes hétfő: sütőtökös gnocchi fokhagymás mángolddal

Húsmentes hétfő: a világ legfinomabb édeskrumpli krémlevese

Húsmentes hétfő – sárgaborsó curry