A magyar lakosság nagyjából 15%-a gyűjti szelektíven a szemetet, ami eleve nem túl magas szám, főleg akkor, ha hozzávesszük, hogy ugyan szelektíven gyűjti, de sajnos nem jól. Csak a szelektíven gyűjtött hulladék 6-8%-a kerülhet ténylegesen újrahasznosításra, mert ennyi kerül helyesen, azaz például szennyeződésektől mentesen a gyűjtőkbe.

De ha még az újrahasznosítás rendben is lenne, akkor sem a legjobb út, hiszen “álbiztonságot” teremt. Azt hihetjük, a probléma ezzel meg van oldva, pedig azért ez nem így van. Hiszen ez a megoldás még nem terel a tudatos vásárlás irányába, tehát még így is könnyedén vehetünk rengeteg olyan terméket, amire nincs égető szükségünk. Továbbá az újrahasznosítás is környezeti terheléssel jár és sajnos sok esetben az újrahasznosított alapanyagok, így az ezekből készült termékek  drágábbak, ezért kevesen használják őket.. Akárhogy nézzük, a szemetünk árát valahol egyszer csak megfizetjük. Ergó a valós megoldás nem a hulladék újrahasznosítása, hanem annak elkerülése.

good-soul-shop-1535476-unsplash.jpg

1.Tudatos vásárlás

Mindenkinek a könyökén jöhet ki, de tényleg alapvető fontosságú kérdés. Ami nincs, abból nem lesz hulladék sem. Amit nem veszünk meg, annak nincs csomagolása, és maga a termék sem válik hulladékká.

2.Válaszd a jobb minőséget!

Ha megteheted, keresd a tartósabb árucikkeket. Hiába vonzóan olcsó valami, könnyen lehet, hogy hamar a kukában végzi.

3. Adományozz, alakíts át!

Amire neked már nincs szükséged, próbáld minél tovább körforgásban tartani. Ami még jó állapotban van és használható, azt adományozd tovább, amit lehet, javítass meg, alakíts át, fesd át, adj neki új életet.

thread-1383249_1920.jpg

4. Tervezz előre!

A háztartási hulladék jelentős része élelmiszer. Ha tudatosabban tervezzük a menüt, figyelünk a lejárati időkre, akkor elkerülhetjük, hogy az élelmiszer a kukában végezze.

Tipp: a hűtőben mindig tegyük szemmagasságba azokat az ételeket, amiknek közeli a lejárta. Ha szem előtt vannak, biztosabban elfogyasztjuk őket. Akár egy külön dobozt is rendszeresíthetünk erre a hűtőnkben.

5. Komposztálj!

Na, ettől én valamiért tartottam, de most helyeztem üzembe a komposzt-keretünket és úgy látszik, működik a dolog, a szemetesünk érezhetően megkönnyebbült. Számítások szerint nagyjából 30%-al kevesebb lesz a hulladék, ha amit lehet, komposztálunk.

fresh-2386786_1920.jpg

6. Kérd kölcsön!

Ha valami csak rövid időre, esetleg egy-kétszeri alkalomra kell, béreljük, vagy kérjük kölcsön.

7. Vidd a szatyrod!

Próbáljunk meg áttérni, vagy részlegesen áttérni a hulladékmentes vásárlásra. Legyen egy-két nagy szatyrunk a bevásárláshoz és pár kisebb a zöldség-gyümölcsnek, pékárúnak.  A szatyrokat használjuk amíg csak lehet. Ha valami elérhető műanyag vagy papír csomagolásban is, válaszd a papírt, könnyebben lebomlik.

good-soul-shop-1535475-unsplash.jpg

8. Tudatos ruhatár

Kezeljük tudatosan a ruhatárunkat, igyekezzünk kerülni az impulzusvásárlást. Kérdezzük meg magunktól, mielőtt megveszünk egy ruhát: valóban ki fogjuk tudni használni? Van mikor és mivel felvennünk? Van hozzá cipőnk, táskánk, minden kiegészítőnk?

priscilla-du-preez-228220-unsplash.jpg

9. Egyszerűsíts!

Ez a tanács minden területen működik, így igaz a tisztítószerekre, kozmetikumokra is. Vizsgáld felül, mi az, amit valóban használsz és mi az, amire nincs feltétlenül szükséged. Az egyszerűbb szereket magad is elkészítheted.

Szerintem ezek a változtatások még így csokorba gyűjtve sem tűnnek rémisztően megvalósíthatatlannak. De ha elsőre mégis soknak tűnik, kezdjük szép fokozatosan, az egyik változtatás hozni fogja magával a másikat.